Tähtitorni Tähtikuvaus.info  
   
Etusivu
Havaintolomake
Linkit
Kuvagalleria
Tähtikuvausartikkelit
Tähtikuvaus-FAQ

KUVAGALLERIA
Gallerian etusivu
Ilmakehän ilmiöt
Tähtiharrastuskuvat
Tähtivalokuvat
Viikkogalleria 2010

Havaintolomake

Deep Sky havaintolomake Havaintojen kirjaaminen sujuu kaikkein kätevimmin valmiille lomakkeelle, mikäli haluat niin voit tulostaa oman versioni havaintolomakkeesta (A4-kokoinen). Vaikka lomake onkin tarkoitettu ensisijaisesti Deep Sky havaintolomakkeeksi, sitä voi käyttää soveltuvin osin myös muiden kohteiden havaitsemiseen.

Deep sky -havaintolomake on saatavissa seuraavissa tiedostomuodoissa (klikkaa linkkiä hiiren oikealla näppäimellä ja valitse valikosta tallenna kohde nimellä...):

  • PDF (128kt) Yksi kohde samalle lomakkeelle
  • PDF (123kt) Kaksi kohdetta samalle lomakkeelle

Kirjoittimen tulostusmahdollisuuksista riippuen, lomake toiminee parhaiten kenttäolosuhteissa kun sen tulostaa normaalia kopiopaperia (80g/m2) paksummalle paperille (esim. 120g/m2).

Kosteaa ulkoilmaa ajatellen suosittelen lomakkeen tulostamista mieluummin Lasertulostimella, mustesuihkun omistajien kannattanee tulostaa lomakkeesta mallikappale ja kääntyä lähimmän kopiofirman puoleen.

Havaintolomakkeen kehitystyö jatkuu erityisesti PDF-versioiden osalta. PDF-versioiden suunnittelussa on käytetty CorelDraw 11 -ohjelmaa, jolla lomakkeiden suunnittelu ja vienti PDF-muotoon sujuukin varsin kätevästi.

Deep Sky -piirtäminen (Powerpoint esitys)

Klikkaa linkkiä hiiren oikealla näppäimellä ja valitse tallenna nimellä...

Muutama täyttöohje:

Lomakkeen Tyyppi -kohdassa käytetään yleensä seuraavia lyhenteitä: GX (galaksi), GB (pallomainen tähtijoukko), OC (avonainen tähtijoukko), PL (planetaarinen sumu), BN (kirkassumu), DN (pimeäsumu), SNR (supernovajäänne)

Seeing: 1 = erittäin hyvä, 5 = erittäin huono (arvoa 0 voi käyttää, jos olosuhteet ovat poikkeuksellisen hyvät)

Taustataivaan tummuus: 1 = täysin tumma, 5 = hyvin vaalea (verrattavissa täyteenkuuhun)

Visuaalisuus: 1 = kohde löydyi helposti, 5 = kohteen löytyminen erittäin vaikeaa

Sähköpostitse yhteyttä voi ottaa toistaiseksi osoitteella: tahtikuvausinfo [ät] saunalahti.fi tai vaihtoehtoisesti marko.myllyniemi [ät] tahtikuvaus.info.

 
© Marko Myllyniemi & Tähtikuvaus.info. Kaikki oikeudet pidätetään. All Rights Reserved.