Tähtitorni Tähtikuvaus.info  
   
Etusivu
Havaintolomake
Linkit
Kuvagalleria
Tähtikuvausartikkelit
Tähtikuvaus-FAQ

Ilotulituksen kuvaaminen

Vuoden vaihtuessa ja huvilakauden päättyessä (venetsialaiset) taivaalle ammutaan muutaman tunnin aikana jopa miljoonien eurojen arvosta ilotulitteita. Oltiinpa savuna ilmaan haihtuvista rahamääristä mitä mieltä hyvänsä, kameran omistajia alkaa tällaisen hetken lähestyessä kiehtoa ajatus ilotulituksen valokuvaamisesta, mutta etenkin kuvausharrastustaan aloittelevia rassaa usein kysymys siitä, miten saisi onnistuneita ilotulituskuvia.

Sitä en tiedä, olenko oikea henkilö neuvomaan ilotulitusten valokuvaamisessa (kyseinen kuvauslaji on jäänyt vähän vähemmälle), mutta näin äkkiseltään mieleen tulee, että ilotulitusten valokuvaamiseen voi hyvin pitkälti soveltaa samoja oppeja ja neuvoja, kuin tähtitaivaan yleisnäkymien valokuvaamiseen. Käytännön toimilta nämä kaksi asiaa eivät lopulta niin kovin paljon eroa toisistaan.

Aivan kuten tähtikuvauksessakin, tärkeintä on muistaa ladata kameran akut viimeistään kuvauspäivän aamuna. Mikäli mahdollista, varaa mukaan vara-akut yllättävien tilanteiden varalta, erityisesti kovalla pakkasella virta saattaa käydä vähiin yllättävänkin nopeasti, vaikka akut olisivat juuri ladattuja. Vara-akkuja kannattaa säilyttää mieluummin takin sisätaskussa tai muussa lämpimässä paikassa siihen saakka, kunnes niitä tarvitaan. Kalusto kannattaa pakata soveltuvaan laukkuun, jossa tarvikkeet saa helposti kuvauspaikalle.

Mikäli tarkoitus on kuvata kaupungin tai jonkun muun yhteisön järjestämää ilotulitusta, laukaisupaikka kannattaa selvittää riittävän ajoissa, jolloin ehdit valmistelemaan ja suuntaamaan kuvauskalustosi ennen ilotulituksen alkua.

Ilotulitus 31.12.2014, Canon 70D, ISO400, 5s, f/5
Ilotulitus

Tähtikuvauksen tapaan tukeva kamerajalusta on ehdoton apuväline tarkkojen ilotulituskuvien aikaansaamiseksi. Käsivaralla ei valotusaikaa saa riittävän pitkäksi, että tulituksen saisi vangittua kennolle ja pidemmillä valotusajoilla kamera heiluu ja tärisee, jolloin kuvasta tulee epätarkka.Tärähdysten estämiseksi kannattaa käyttää kaukolaukaisinta tai sen puuttuessa kameran itselaukaisuajastinta.

Tähtikuvauksessa taivaan yleisnäkymien kuvaamiseen käytetään yleensä laajakulmaista tai normaalipolttovälistä (~50 mm) objektiivia. Tällainen objektiivi käy vallan hyvin myös ilotulituksen valokuvaamiseen etenkin melko läheltä laukaisupaikkaa - hieman kauempaa tapahtuvaan kuvaamiseen tai haettaessa erikoista rajausta voi teleobjektiivillekin olla käyttöä. Aukko kannattaa asettaa melko pieneksi (esim. f/8) kuvan ylivalottumisen ehkäisemiseksi, sillä kuvatessa joudutaan käyttämään pitkiä suljinaikoja ilotulitteen efektien eri vaiheiden tallentamiseksi kennolle.

Kuvatessa kannattaa periaatteessa käyttää kameran bulb-toimintoa (lyhenne yleensä "B"), jolloin kameran suljin on niin kauan auki, kun pidät kameran laukaisinnappia pohjassa (tärähtäneiden kuvien välttämiseksi olisi kuitenkin suositeltavaa käyttää kaukolaukaisinta). Mikäli kamerassasi ei ole bulb-toimintoa, kokeile suljinaikoja 5-15 sekunnin välillä. Huomioi kuitenkin, että kirkkaassa kaupunkivalaistuksessa kuva saattaa pidemmillä valotusajoilla ylivalottua.

Kameran herkkyysasetus (ISO-luku) kannattaa periaatteessa asettaa melko pieneen arvoon (ISO100-ISO400), jolloin etenkin kuvan tummassa päässä esiintyvä kohina jää mahdollisimman pieneksi. Suurempienkaan ISO-arvojen käyttöä ei kannata arastella, mikäli tilanne ja kuvausolosuhteet niin vaativat.

Kameran tarkennus asetetaan manuaalille ja se säädetään äärettömään, jolloin ilotulituksen efektit näkyvät terävinä.

Mikäli kameralla on mahdollisuus kuvata RAW-muodossa, kannattaa ehdottomasti käyttää sitä, jolloin sitten tietokoneen ääressä on mahdollista vielä hienosäätää kuvaa ennen sen konvertointia JPG-muotoon.

Lopuksi kannattaa huomioida myös kuvan sommittelu, pelkkiä tulisuihkuja ja räjähdyskuvioita sisältäviä kuvia mahtuu kolmetoista tusinaan, ole siis erilainen. Maisema, katsojat, Kuu, tähdet, rakennukset... Mitä sitten ympäriltäsi löydätkään, koeta saada se mahtumaan mukaan kuvaan.

Pidä mielessäsi tärkein ohje: kannattaa harjoitella kuvaamista jo etukäteen sopivien asetusten ja valotusaikojen löytämiseksi, niin on sitten valmiina varsinaisen ilotulituksen alkaessa. Tilanteen ollessa päällä on oikeastaan enää turha yrittää löytää sopivia kuvausasetuksia.

Tähti- ja ilotulitekuvauksen lisäksi ohje on sovellettavissa kaikenlaiseen muuhunkin pimeän aikaan tapahtuvaan valokuvaamiseen – oikeastaan vain kuvaajan mielikuvitus on rajana.

 
© Marko Myllyniemi & Tähtikuvaus.info. Kaikki oikeudet pidätetään. All Rights Reserved.